Friday, April 20, 2012

Making Small Cakes Salés in Silicone Molds


I just made those today, "following" a recipe from Mini Cakes by Martine Lizambard (Solar éditions).
Got this book + 9 silicone molds last xmas.

First time I try silicone molds...
Plus points: non-stick + light + colorfull + easy to wash.
Anyway, I don't like the fact of using plastic for cooking and baking, so I never got it before.
I searched on the net about health danger concerning that type of molds.
It seems ok if you use the one that bake at 240 to 300 °C (100% silicone) and if when you torn one, it doesn't get white. Otherwise, no clear results. Annoying.

My verdict (from a skeptical person):
When I opened the oven door to see how my cakes looked like, an unpleasant plastic smell came out :(
It was stronger than the smell of my cakes!
That's a no-go.

The taste wasn't altered though. I guess - and my olives/feta/bacon snacks were delicous.
Let me know what you think about it, about this smell thing, maybe my molds are not good?...

About silicone molds - in english:
http://www.squidoo.com/silicone-kitchenware


つい先日、このレシピMini Cakes by Martine Lizambard (Solar éditions).に"忠実に"ケーキを作ってみた。
このレシピブックと9つのシリコン型のセットは去年のクリスマスにいただいたもの。

はじめてシリコン型を試してみたんだけれど....
良い点は、くっつきにくい+軽い+カラフル+洗いやすい。
でもやっぱり、私はシリコンやプラスチック製品を使ってケーキを作ったり、焼いたりする事になんとなく抵抗があるみたい。
だから今まで一つも持っていなかったんだ。
私はインターネットで、このようなシリコン製の型が人体に及ぼす影響について調べてみた。
するとまあ安全なように思えた。もしシリコン100%の型を240℃から300℃で使用した場合、破損したり、白く変色したりするみたいだけれど、人体への影響に関する明確な根拠はみつからなかった。じれったい。

私の感想。(疑いの目で見て)
オーブンのドアを開けて、ケーキの焼き具合を覗いてみたら、思いっきりプラスティックのにおいがした:(
そのにおいはケーキの香りよりも強烈! せっかくの香りなのに!

味は思ったよりはそんなにだめになってはいなかった。
たぶん、私が用意したオリーヴ、フェタチーズ、ベーコンがおいしい物だったから。

もし良かったらみんながどう考えているか教えてほしい、このにおい。。。もしかして私の型がよくないの?。。。


By Mrs T

4 comments:

  1. yes, it gives a strange taste to cakes ....

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  2. J'en ai, et je n'ai jamais eu cette odeur et ça n'altère pas le goût... Après, je n'en fait pas l'apologie... Peut-être est-ce parce que c'est la première fois que tu les utilises ?

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  3. Pareil, jamais eu de problème de goût, mais comme toi cette utilisation du silicone me déplait ...

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  4. Merci pour vos retours! Oui, c'était bien la première fois que je les utilisais, Mrs E m'a dit que les premières fois, ça sentait bien le plastique à la cuisson, mais que ça s'arrêtait après quelques utilisations.
    C'est donc pratique, mais je crois que je vais pas réitérer.
    J'ai des moules en métal, je ne sais pas si c'est vraiment mieux...
    Il paraît que les moules en terre, c'est le best.

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